Masal Terapi Nedir?
- Zeynep Seda Gençer
- 18 Eyl 2024
- 2 dakikada okunur

Masal ve hikayeler aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını, problemlerini ve yaşadıkları zorlukları saptayan ve bu yönde destek sağlayan terapi türüne masal terapisi denir. Terapide çocukların, ergenlerin ve gerektiğinde yetişkinlerin kendilerini ifade etmeleri sağlanır. Ayrıca bu terapide bireyin davranışlarında bulunan problemlerin sebepleri ortaya çıkarılmaktadır. Sorunların ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmaktadır. Terapi seanslarında genel olarak sadece masal okunduğu düşünülmektedir. Oysa amaç çocuğun ve bireyin iç dünyasına, problem yaşadığı noktalara ulaşmaktır.
Çocuklar yetişkinler gibi kendilerini sözel bir biçimde ifade edemezler. Bu noktada çocukların kendini ifade edebilmesi için kelimeler yerine masallar ve masalların içindeki dünya kullanılmaktadır.
Çocuğun iç dünyasında yaşanan problemleri masalın olay akışı içerisinde kullanılan dil, yapısal özellikler, kurgu gibi etmenlerle kısmen maskeleyerek ele alan masallar çocuğun anlayabileceği bir biçimde çözümler önerir.
Ebeveynler, bebekler dünyaya geldiği andan itibaren onlara masal okuyabilirler. Masal terapisi ise özellikle 3-13 yaş grubundaki çocuklara uygulanır. Bunun yanında ihtiyaç duyulduğunda ergen ve yetişkinlere de uygulanabilmektedir.
Masal terapisi işe yarar mı?
Masalın çocuk için anlamı ebeveynlerin gördüğünün fazlasıdır. Masalın çocuğun içsel problemleri ile başa çıkma, onları hayata hazırlamada terapotik etkileri vardır.
Masal terapisi hangi durumlarda kullanılır?
Travma sonrası stres bozukluğu
Aşırı endişe, kaygı, üzüntü, korku, öfke durumları
Ayrılık kaygısı ve buna bağlı bağlanma sorunları
Tuvalet problemleri
Tikler (kaygıya bağlı)
Parmak emme (kaygıya bağlı)
Yeme Bozuklukları (kaygıya bağlı)
Kardeş kıskançlığı
Okul uyum sorunları
İçe kapanıklık
Uyku problemleri
Şiddet
Ölüm/yas gibi durumların çözümlenmesinde yardımcı olur.
Masal seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle çocuğun gelişim düzeyine uygun masallar tercih edilmelidir. Örneğin 1-6 yaş aralığındaki çocuklar için görseli fazla masallar kullanılırken 7-10 yaş grubu için görseli daha az, soyut düşündürebilen masallar tercih edilir. İçeriğinde şiddet olmaması ve çocuğu ruhsal açıdan olumsuz etkilememesi önemlidir. Bir diğer önemli nokta ise seçilen masalın dilidir. Masalın dili, çocuğu dilsel olarak geliştirebilecek düzeyde nitelikli, zengin ve akıcı olmalıdır. Bazen çocuğun seçtiği masal büyüklere anlamsız gelebilmektedir fakat burada önemli olan o masalın çocuk için ne anlam ifade ettiğidir.
Comments